Mini tarty z fetą, szpinakiem i pomidorem
Mini tarty z fetą, szpinakiem i pomidorem to świetna propozycja na przystawkę, przekąskę i jako fingerfood na spotkania ze znajomymi.
Składniki na 15 szt:
1 płat ciasta francuskiego (375g)
200 g sera feta
100 g sera pleśniowego blue
200 g świeżego szpinaku
2 pomidory
2 łyżki oleju z ziołami Kujawski pomidor, oregano, cebula
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
sezam jasny
żółtko+ 1 łyżka mleka
świeże listki oregano
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami i dodać szpinak. Smażyć do czasu aż zwiędnie a następnie posiekać bardzo drobno. Posiekany szpinak przełożyć na talerz i dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy blue oraz rozgnieciony widelcem ser feta, całość doprawić pieprzem. Soli już nie trzeba ponieważ sery są słone.
Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. U mnie 9×9 cm. Każdy kwadrat naciąć 0,5 cm od brzegu lekko nożem a następnie brzeg posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Na środek ciasta francuskiego nałożyć po 1 łyżce nadzienia i ułożyć po plasterku pomidora. Brzegi posypać jasnym sezamem.
Tak przygotowane tarty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 200*C góra- dół piekarnika i piec ok 20 min. Po wyjęciu udekorować listkami świeżego oregano.
3 komentarze
Iga
„Każdy kwadrat naciąć 0,5 cm od brzegu lekko nożem” – nie rozumiem polecenia 🙁
Magda
Witam, czy tarty smakują dobrze również na zimno? Pozdrawiam
Monika Molecka
Nie tak samo jak na ciepło ale są również smaczne