Baranek z masła
Baranek z masła to tradycyjne element stołu wielkanocnego. W moim domu zawsze robiłyśmy je z pomocą drewnianej formy, tak też robię do dziś. Wełnę na baranku zaczęła robić moja siostra i z czasem postanowiłam robić i Ja. Baranek wygląda inaczej ale jakże dostojnie 🙂
Składniki na 2 baranki:
400 g masła ekstra 82%
Dodatkowo:
foremka drewniana do baranka
folia spożywcza
małe i gęste sitko
4 ziarna pieprzu
4 listki bukszpanu
2 chorągiewki
Przygotowanie:
Masło wyjąć wcześniej z lodówki, powinno być zimne ale plastyczne.
Baranka należy wykonać w drewnianej, składanej formie. Obie część najpierw wyłożyć folią spożywczą tak aby wychodziła poza formę. Masło ubijać dokładnie kawałkami w formie, jeden obok drugiego. Najlepiej aby masła było z lekką górką tak aby po złączeniu nadmiar masła wyszedł dołem. Złączyć obie części formy i bardzo dokładnie docisnąć, dół wyrównać. Formę wstawić do lodówki na 40 min aby baranek się schłodził.
Delikatnie otworzyć formę, postawić baranka na talerzu i zdjąć ostrożnie folię. Nożem wyrównać krawędzi.
Aby wykonać wełnę należy kawałki masła przecisnąć przez gęste sitko. Za pomocą noża zdejmować z sitka i obłożyć baranka. Barankowi włożyć oczy ziarenek pieprzu, uszy z bukszpanu i chorągiew. Baranka schłodzić w lodówce.
Jeden komentarz
Pingback: