Baranek z masła

Baranek z masła to tradycyjne element stołu wielkanocnego. W moim domu zawsze robiłyśmy je z pomocą drewnianej formy, tak też robię do dziś. Wełnę na baranku zaczęła robić moja siostra i z czasem postanowiłam robić i Ja. Baranek wygląda inaczej ale jakże dostojnie 🙂
Składniki na 2 baranki:

400 g masła ekstra 82%

Dodatkowo:

foremka drewniana do baranka

folia spożywcza

małe i gęste sitko

4 ziarna pieprzu

4 listki bukszpanu

2 chorągiewki

Przygotowanie:

Masło wyjąć wcześniej z lodówki, powinno być zimne ale plastyczne.

Baranka należy wykonać w drewnianej, składanej formie. Obie część najpierw wyłożyć folią spożywczą tak aby wychodziła poza formę. Masło ubijać dokładnie kawałkami w formie, jeden obok drugiego. Najlepiej aby masła było z lekką górką tak aby po złączeniu nadmiar masła wyszedł dołem. Złączyć obie części formy i bardzo dokładnie docisnąć, dół wyrównać. Formę wstawić do lodówki na 40 min aby baranek się schłodził.

Delikatnie otworzyć formę, postawić baranka na talerzu i zdjąć ostrożnie folię. Nożem wyrównać krawędzi.

Aby wykonać wełnę należy kawałki masła przecisnąć przez gęste sitko. Za pomocą noża zdejmować z sitka i obłożyć baranka. Barankowi włożyć oczy ziarenek pieprzu, uszy z bukszpanu i chorągiew. Baranka schłodzić w lodówce.

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!