Kurczak słodko kwaśny z ryżem

Kurczak słodko kwaśny z ryżem w sosie z kawałkami ananasa. Takie dania lubimy oboje z mężem.

Składniki:

300 g fileta z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
3 krążki ananasa
1/2 żółtej papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sok z 1/2 cytryny
125 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

ryż jaśminowy
sezam

Przygotowanie:

Kurzaka oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Dodać miód i sos sojowy, wymieszać i odstawić mięso do zamarynowania na około 1 godz.
Papryki pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ananasa pokroić w mniejsze kawałki.
W osobnej miseczce wymieszać wodę, mąkę ziemniaczaną, ketchup, sok z cytryny i cukier. 
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i podsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę i czosnek i smażyć 1 minutę.
Następnie dodać papryki, wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Do kurczaka i warzyw wlać sos i wymieszać. Całość smażyć około 5 minut.
Kurczak słodko kwaśny z ryżem można posypać sezamem.

 Smacznego!!!

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!