Brownie w pucharkach
Brownie w pucharkach to przepyszne czekoladowe ciasto, frużelina z truskawek i malin oraz krem śmietankowy ułożone warstwowo w pucharkach bądź szklankach. Na pewno zaskoczy Was smakiem.
Składniki na 12 szt:
Brownie:
100 g czekolady gorzkiej
100 g miękkiego masła
2 jajka
1 żółtko
120 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina truskawkowo-malinowa:
125 g świeżych lub mrożonych truskawek i malin
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka wody
1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka wody
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 30 %
125 g mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
gorzkie kakao
listki mięty
Przygotowanie:
Brownie: Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia.
Odstawić do wystudzenia. Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Jajka, żółtko i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut aż masa stanie się jasna i puszysta.
Do masy wlać czekoladę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie aby nie naruszyć puszystej struktury jajek.
Do masy wsypać mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelać do formy. Forma powinna być duża aby ciasto było cienkie na 2 cm.
Formę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ciasto przez 15-20 minut.
Frużelina: Żelatynę zalać wodą i zostawić na 5 min Do garnka wrzucić maliny i truskawki, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu do momentu aż owoce się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się owoców. Garnek zdjąć z gazu i dodać napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać a następnie zmiksować blenderem. Frużelinę można przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Wystudzić.
Krem: Schłodzoną śmietanę ubić razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Składanie: Brownie pokroić w kostkę. Na dni pucharków włożyć kostki brownie, wycisnąć krem, polać frużeliną i ponownie włożyć kostki brownie. Deserki udekorować kleksami kremu, oprószyć gorzkim kakao i ułożyć listki mięty bądź melisy.
6 komentarzy
Sylwia
Jakiej wielkości pucharków Pani użyła?
Monika Molecka
170 ml
Martyna
Czy deser mogę przygotować parę godzin wcześniej? Czy rozmięknie i zrobi się ciapa?
Monika Molecka
Bez problemu można nawet dzień wcześniej
Natalia
Jak duża musi być forma na brownie?
Monika Molecka
To jest bez znaczenia. Można po prostu ciasto wylać na dużą formę i tylko wyrównać, chodzi o to aby tylko się upiekło