Ciastka Pieguski
Ciastka Pieguski wypełnione są po brzegi różnymi bakaliami. Możemy dać do środka na prawdę wszystko na co przyjdzie nam ochota. Ciastka szczelnie zamknięte można trzymać w słoiku lub puszce nawet 2 tygodnie.
Składniki na ok 35 szt:
130 g miękkiego masła
100 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 jajko
200 g mąki pszennej typ 450
50 g mąki ziemniaczanej lub mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g mieszanych bakalii (pistacje, orzechy laskowe, żurawina, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, makadamia, pekan)
50 g gorzkiej czekolady 50%
Przygotowanie:
Bakalie posiekać drobniej. Czekoladę posiekać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać.
Miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na jasną masę (około 10 min). Dodać jajko i ucierać tylko do połączenia. Dodać mieszankę mąk, proszku i posiekane bakalie oraz czekoladę. Całość zmiksować tylko do połączenia składników.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część uformować na rulon o średnicy 4-5 cm. Rolki zawinąć w folię spożywczą i schłodzić dobrze w lodówce. Rolki muszą być dobrze schłodzone żeby równo i dobrze się kroiły.
Schłodzone rolki pokroić na ciastka o grubości 1-2 cm, najlepiej użyć noża z piłką. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika góra- dół i piec +/-12 min.
Ciastka pieguski zdjąć z blaszki dopiero po wystudzeniu.
3 komentarze
Renata
Polecam ciasteczka, przepyszne
Monika
O super! Właśnie widziałam fotkę u Ciebie na insta i stwierdziłam, że koniecznie muszę przetestować ten przepis, tym bardziej, że mogę tu władować swoje ulubione bakalie <3
Emilia
Ale super pomysł! Ja pieguski kojarzę tylko z czekoladą, ale dlaczego nie orzechy? To taka zdrowsza wersja 🙂