Brownie z daktylami i malinami
Brownie z daktylami i malinami! Powiem Wam że to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam.Wilgotne i mocno czekoladowe.
Przepis pochodzi z bloga @mojewypiekicom ale ja przerobiłam go po swojemu.
Przepis:
110 g oleju kokosowego
75 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
170 g suszonych daktyli (miękkich i klejących)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g kakao
70 ml mleka
2 duże jajka
80 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
100 g malin (50 g do środka ciasta + 50 g na wierzch ciasta)
75 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
170 g suszonych daktyli (miękkich i klejących)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g kakao
70 ml mleka
2 duże jajka
80 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
100 g malin (50 g do środka ciasta + 50 g na wierzch ciasta)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Olej kokosowy roztopić, przestudzić. W misie malaksera umieścić daktyle i drobno posiekać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao, mleko, jajka i zmiksować do połączenia się składników (nie za długo). Dodać olej kokosowy i zmiksować. Dodać orzechy włoskie i 50 g malin, wymieszać (powstałe ciasto będzie bardzo gęste).
Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, równo rozprowadzić. Na wierzch położyć pozostałe maliny i lekko wcisnąć je w ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC z termoobiegiem przez około 30 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem nie powinno być surowe, ale może być oblepione ciastem. Nie piec za długo, brownie powinno być wilgotne i zakalcowate, nie może przypominać zwykłego ciasta.
Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, równo rozprowadzić. Na wierzch położyć pozostałe maliny i lekko wcisnąć je w ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC z termoobiegiem przez około 30 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem nie powinno być surowe, ale może być oblepione ciastem. Nie piec za długo, brownie powinno być wilgotne i zakalcowate, nie może przypominać zwykłego ciasta.