Murzynek
Murzynek to proste ciasto kakaowe z czekoladową polewą. Jest wilgotne dzięki powidłom które dodaje się to masy. Jest puszysty dzięki dobrze ubitym jajkom i dodatkowy sody. Niezwykle smaczne i delikatne ciasto dla smakosza czekolady.
Składniki na formę o wym 20×27:
100 g masła 82%
50 ml oleju
3 jajka
150 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
350 ml mleka
5 łyżek powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
300 g mąk pszennej typ 450
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g gorzkiego kakao
Polewa:
70 g śmietany kremówki 30%
70 g czekolady gorzkiej 50%
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180*C gór- dół. Formę o śr. 20×27 cm wysmarować masłem i środkiem wyłożyć kawałkiem papieru (lepiej wtedy wyjmuje się ciasto).
Masło roztopić i wystudzić. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko. Jajka razem z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na jasną i puszystą masę. Do ubitych jajek dodać roztopione masło i olej dalej miksując. Następnie wlać mleko, dodać powidła lub dżem i miksować na najniższych obrotach. Dalej miksując dodać mąkę z proszkiem, sodą i kakao i mieszać tylko do połączenia.
Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec ok 45-50 min do suchego patyczka.
Zrobić polewę czekoladową. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. wystudzone ciasto polać wystudzoną polewą. Ciasto przechowywać w pojemniku na ciasto w temperaturze pokojowej.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Jeden komentarz
Ania
A czy jak dodam nutelle zamiast dżemów to się uda ? 🙂