Udka w marynacie z piekarnika
Obiadek już zjedzony, dziś prawie sam się robił bo wystarczyło zamarynować udka i skrzydełka i do piekarnika na prawie godzinkę. A Wy co dobrego dziś serwujecie?
Składniki na marynatę:
Do szklanki wlewam 5-6 łyżek oleju lub oliwy, dodaję po 1/2 łyżeczki soli, majeranku, papryki słodkiej, lubczyku, przeciskam ząbek czosnku, dodaje po 2 gałązki tymianku i rozmarynu, pieprz czarny mielony oraz 2 łyżki sosu sojowego. Całość mieszam i zalewam kurczaka. Wstawiam do lodówki na około godzinę. Piekę w naczyniu żaroodpornym przez ok godzinę w 180 stopniach aż skórka się zarumieni. Do naczynia można dodać kilka pomidorków koktajlowych oraz młoda przecięta wzdłuż por. Podałam z ziemniakami puree oraz fasolką szparagowa.
Smacznego!!!
Jeden komentarz
Smakosz
Samo mięso bardzo smaczne, typowo obiadowe, jedynie szkoda, ze skórka udek nie jest chrupiąca – wtedy byłyby perfekcyjne i z chęcią odtwarzane w przyszłości 🙂 Próbowałem manewrować pieczeniem włączając opcje turbo grill na 20 minut bez przykrycia, jednak bez zmian w kwestii skórki.