Brownie z malinami, najlepsze!
Nie piekę często brownie bo z tym ciastem jest tak, że nie można przestać go jeść! Uwielbiam je z tymi malinami które przełamują słodycz ciasta. Nie znam osoby która odmówiła kawałka. Sam zapach przyciąga smakoszy czekolady!
Składniki na blachę 21x24cm:
185 g czekolady gorzkiej 65%
185 g miękkiego masła
3 jajka
1 żółtko
220 g cukru trzcinowego lub białego
85 g mąki pszennej
40 g kakao gorzkiego*
130 g świeżych malin
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia.
Odstawić do wystudzenia.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao.
Jajka, żółtko i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut aż masa stanie się jasna i puszysta.
Do masy wlać czekoladę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie aby nie naruszyć puszystej struktury jajek.
Do masy wsypać mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelać do formy.
Na cieście ułożyć maliny.
Formę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ciasto przez 35 minut.
Na wierzchu powinna utworzyć się skorupka.
Po wyjęciu poczekać aż ostygnie, dopiero kroić.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata
Jeden komentarz
Luma
Czy to brownie będzie dobrą opcją jako spod do tortu?:)