Tarta z porem, szynką i mozzarellą
Coraz częściej piekę tarty w wersji na wytrawnie. Tym razem spróbowałam wersji z porem. Tarta z porem, szynką i mozzarellą wyszła rewelacyjnie i na pewno zagości u nas na stałe w menu.
Składniki na ciasto – 24 cm:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
3 łyżki wody
1 jajko
1 szczypta soli
Nadzienie:
1 łyżka masła klarowanego*
100 g szynki gotowanej
2 czerwone cebule
400 g pora
200 g kwaśnej śmietany
100 g słodkiej śmietany 30%
4 jajka
200 g mozzarelli
50 g sera gouda
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mąkę, zimne pokrojone na kawałki masło, wodę, jajko i szczyptę soli szybko zagnieść w jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 1 godzinę.
Pora umyć i pokroić w półksiężyce. Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Szynkę pokroić w większą kostkę.
Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać szynkę i pora. Dusić aż por się zeszkli. Odstawić na bok.
W osobnej misce wymieszać za pomocą rózgi kuchennej kwaśną śmietanę, słodką śmietanę, jajka, pokrojoną mozzarellę i starty na tarce ser gouda. Dodać sól i pieprz. Mieszać przez około 1 minutę.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na koło o średnicy o 3 cm większej niż średnica formy.
Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Odkleić górną część papieru i nałożyć ciasto na formę. Docisnąć delikatnie brzegi i odkleić drugą część papieru.
Ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć ponownie do lodówki na 30 min. Ciasto przykryć ponownie papierem i obciążyć ziarnami fasoli.
Piekarnik nagrzać do 175*C i piec spód 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie, wyłożyć na wierzch podsmażone wcześniej pory z szynką, całość zalać masą jajeczną.
Tartę ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać około 25-30 min.
Tartę wyjąć i odczekać 10 min, następnie kroić.
Smacznego!!!