Brukselka szatkowana, duszona na maśle

Miałam ogromną chęć na duszoną młodą kapustę, ale wiadomo że o tej porze roku jest to niemożliwe no chyba że te napakowane nawozami. Miałam w spiżarni brukselkę i pomyślałam, że można by ją przecież poszatkować i udusić na maśle tak jak młodą kapustę. Udało się a efekt mnie zadziwił. To było rewelacyjne!

 

 Składniki:

 500 g brukselki świeżej
1 cebula
2 łyżki masła
1/2 szklanki bulionu lub wody
2 łyżki octu winnego lub cytryny
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz 
pęczek świeżego koperku

Przygotowanie:

Brukselkę oczyścić w wierzchnich listków, umyć, osuszyć i poszatkować na szatkownicy lub pokroić nożem. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i podsmażyć aż zacznie się rumienić. Dodać poszatkowaną brukselkę, 1/2 szklanki bulionu lub wody, ocet winny, sól, pieprz i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 min, mieszając w międzyczasie aż brukselka będzie miękka. 
 Na koniec dodać posiekany koperek i doprawić jeszcze solą i pierzem wedle uznania. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!