Młode ziemniaki ze śmietaną
Młode ziemniaki ze śmietaną zawsze przygotowuje jak tylko pojawią się te najmniejsze z cieniutką skórką. Są niezwykle kremowe i aromatyczne. To w ten sposób zazwyczaj przygotowuje młode ziemniaczki w sezonie.
Składniki:
1 kg młodych małych ziemniaków
200 ml śmietany kremówki 30%
50 g masła
sól
Pęczek świeżego koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, wyszorować szczotką lub lekko zeskrobać skórkę. Umyte ziemniaki przełożyć do garnka i zalać wodą tak aby swobodnie w niej pływały, dodać sól i ugotować do miękkości. Ziemniaki odcedzić i wlać do nich śmietankę, dodać masło i dusić ziemniaczki pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż śmietanka się trochę zredukuje. Na sam koniec dodać posiekany świeży koperek i wymieszać. Najlepiej smakują z sadzonym jajkiem i świeżymi szparagami.
2 komentarze
Wiola
Witam! Czy większe młode ziemniaki okrojone np na pół też sprawdza się czy nie zdadzą egzaminu? Pozdrawiam
Monika Molecka
Dobry wieczór,
tak jak najbardziej można użyć takich większych młodych 🙂
Pozdrawiam serdecznie