Brukselka z migdałami
Migdały i czosnkowy dressing nadają brukselce wyjątkowy smak. Dla mnie nowy, będę do niego wracać.
Składniki dla 2 osób:
500g brukselki
2 łyżki płatków migdałowych
Dressing:
1 ząbek czosnku
sok i skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka natki pietruszki
4 łyżki oleju ryżowego *
sól, pieprz
Przygotowanie:
Brukselkę umyć, pczyścić z wierzchnich listków, wrzucić na wrzącą wode i gotować ok.10min. Odcedzić i przestudzić.
Przygotować dressing. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok z cytryny. Czosnek obrać, rozgnieść, dodać olej, skórkę, natkę pietruszki i sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Brukselkę polać dressingiem i posypać lekko zrumienionymi na suchej patelni migdałami.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem: Kuchnie Świata
Smacznego!!!
