Szparagi w szynce i makaronie
Zapiekanka ze szparagami i makaronem to zawinięte szparagi w szynkę i makaron do lasagne. Całość zalana sosem beszamelowym i zapieczona z serem.
Składniki dla 4 osób:
12 szt makaronu do lasagne
6 plasterków szynki gotowanej
21 szparagów zielonych
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
30 g mąki pszennej
500 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
Dodatkowo:
50 g sera cheddar lub gouda
natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku roztopić masło i zaraz dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć 15 sekund. Energicznie mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, dolewać zimne mleko. Mieszać tak długo aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
W garnku zagotować wodę z solą i dodać makaron do lasagne. gotować około 5 min po czym wyłożyć na tacę i rozłożyć tak aby się nie skleiły. Szparagi przygotować odrywając kilkucentymetrowe zdrewniałe końcówki. Podgotować w tym samym garnku co makaron przez około 3 min.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinę sosu beszamelowego. 2 płaty makaronu do lasagne ułożyć na desce, położyć szynkę i ułożyć 3 szparagi. Zawinąć je jak roladkę i ułożyć w naczyniu. Z każdymi kolejnymi postępować tak samo. Zawinięte szparagi polać pozostałym sosem i posypać startym serem. Zapiekać przez ok 30-35 min. Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki.
Jeden komentarz
prashant
royalfashiontz.blogspot.com