Szparagi w szynce i makaronie

Zapiekanka ze szparagami i makaronem to zawinięte szparagi w szynkę i makaron do lasagne. Całość zalana sosem beszamelowym i zapieczona z serem.
Składniki dla 4 osób:

12 szt makaronu do lasagne

6 plasterków szynki gotowanej

21 szparagów zielonych

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

30 g mąki pszennej

500 ml mleka

szczypta gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki soli

odrobina pieprzu

Dodatkowo:

50 g sera cheddar lub gouda

natka pietruszki

Przygotowanie:

W garnku roztopić masło i zaraz dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć 15 sekund. Energicznie mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, dolewać zimne mleko. Mieszać tak długo aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

W garnku zagotować wodę z solą i dodać makaron do lasagne. gotować około 5 min po czym wyłożyć na tacę i rozłożyć tak aby się nie skleiły. Szparagi przygotować odrywając kilkucentymetrowe zdrewniałe końcówki. Podgotować w tym samym garnku co makaron przez około 3 min.

Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinę sosu beszamelowego. 2 płaty makaronu do lasagne ułożyć na desce, położyć szynkę i ułożyć 3 szparagi. Zawinąć je jak roladkę i ułożyć w naczyniu. Z każdymi kolejnymi postępować tak samo. Zawinięte szparagi polać pozostałym sosem i posypać startym serem. Zapiekać przez ok 30-35 min. Po wyjęciu posypać posiekaną natką pietruszki.

 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz