Bułeczki bao

Bułeczki bao to koreańskie bułeczki parowane. Są niezwykle puszyste i świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Można je wypełnić ulubionymi warzywami i mięsem przygotowanymi na azjatycki styl. Do parowania bułeczek bao można użyć przystawki do Thermomixa, koszyczka bambusowego lub sparować na gazie zawiązanej wokół garnka. 
Składniki na 6 szt:

200 ml mleka kokosowego

70 ml wody

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

350 g mąki pszennej typ 550

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Mleko kokosowe i wodę podgrzać. Płyn nie powinien parzyć w palce. Całość przelać do misy miksera. Następnie dodać drożdże, cukier i wymieszać. Dodać mąkę, olej i sól. Całość wyrabiać przez ok 15 min aż ciasto nie będzie kleić się do rąk. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na podłużny placek o długości 15-20 cm. Placek złożyć na pół, pomiędzy wkładając kawałek papieru do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki ułożyć na tacy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. 

Bułeczki bao parować ok 10 min na przystawce Thermomixa (Varoma), w koszyczku bambusowym lub na gazie naciągniętej na garnek pod przykryciem. 

Bułeczki bao podawać z ulubionymi dodatkami na ciepło. Bułeczki można również zamrozić a później ponownie uparować.

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz