
Bułeczki z czekoladą
Brioche z czekoladą to bardzo puszyste bułeczki z kawałkami czekolady. Z kubkiem kakao przenoszą mnie w przedszkolny świat 🙂
Składniki na 11 szt:
250 ml mleka 3,2%
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchyc
80 g cukru
1 jajko
1 białko (żółtko zostawić do posmarowania bułek)
500 g mąki pszennej typ 550
60 ml oleju rzepakowego
szczypta soli
1 łyżeczka pasty z wanilii
Dodatkowo:
1 żółtko+ 2 łyżki mleka
100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Oddzielić jajka, tak aby w jednej miseczce było całe jajko i jedno białko a w osobnej samo żółtko. Do miseczki z samym żółtkiem dodać mleka i widelcem wymieszać. Odstawić na bok, będzie potrzebne do posmarowania bułek przed pieczeniem.
Letnie mleko (nie gorące!) wlać do miski, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać.
Dodać olej, sól, mąkę, jajko oraz białko.
Wyrabiać za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 min. aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne.
Ciasto przełożyć do miski na ok. 1 godz. Po wyrośnięciu do ciasta dodać kropelki czekoladowe lub posiekaną gorzką czekoladę. Ponaciągać ciasto tak aby czekolada równo się rozłożyła w cieście.
Ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na 11 równych porcji (u mnie po ok 103 g ). Każdą porcję uformować w kulkę.


Jeden komentarz
Anna
Zdecydowanie najlepsze bułeczki do kawy czy herbaty😀Ja zamrażam część bułeczek i po podgrzaniu smakują jak świeże😀