Bułeczki z czekoladą

Brioche z czekoladą to bardzo puszyste bułeczki z kawałkami czekolady. Z kubkiem kakao przenoszą mnie w przedszkolny świat 🙂
Składniki na 11 szt:

250 ml mleka 3,2%

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchyc

80 g cukru

1 jajko

1 białko (żółtko zostawić do posmarowania bułek)

500 g mąki pszennej typ 550

60 ml oleju rzepakowego

szczypta soli

1 łyżeczka pasty z wanilii

Dodatkowo:

1 żółtko+ 2 łyżki mleka

100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Oddzielić jajka, tak aby w jednej miseczce było całe jajko i jedno białko a w osobnej samo żółtko. Do miseczki z samym żółtkiem dodać mleka i widelcem wymieszać. Odstawić na bok, będzie potrzebne do posmarowania bułek przed pieczeniem. 

Letnie mleko (nie gorące!) wlać do miski, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać.

Dodać olej, sól, mąkę, jajko oraz białko.

Wyrabiać za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 min. aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne.

Ciasto przełożyć do miski na ok. 1 godz. Po wyrośnięciu do ciasta dodać kropelki czekoladowe lub posiekaną gorzką czekoladę. Ponaciągać ciasto tak aby czekolada równo się rozłożyła w cieście.

Ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na 11 równych porcji (u mnie po ok 103 g ). Każdą porcję uformować w kulkę.

Bułki układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia na około 30- 35 min i w tym czasie nagrzać piekarnik do 170*C góra-dół.
Bułki przed pieczeniem Posmarować mieszaniną żółtka i mleka. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 25-30 min aż będą złoto-brązowe.
Studzić na kratce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam dostępny film z przygotowania
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Anna

    Zdecydowanie najlepsze bułeczki do kawy czy herbaty😀Ja zamrażam część bułeczek i po podgrzaniu smakują jak świeże😀