
Bułki do hot dogów
Hot dogi amerykańskie to nic innego jak bardzo puszysta bułka, dobrej jakości parówka, pikle i sos na bazie ketchupu, musztardy i majonezu (u mnie jogurtu). Te bułki to strzał w 10! Miękkie i puszyste. Można je mrozić a kiedy tylko mamy ochotę na hot doga odgrzać w piekarniku.
Składniki na 8 sztuk:
Ciasto:
450 g mąki pszennej typ 550
150 ml wody, letniej
50 ml mleka, letniego
20 g cukru
20 g drożdży świeżych
1 płaska łyżeczka soli
25 g roztopionego masła
2 jajka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Oddzielić jajka, tak aby w jednej miseczce było całe jajko i jedno żółtko a w osobnej samo białko. Do miseczki z samym białkiem dodać łyżkę wody i widelcem wymieszać. Odstawić na bok, będzie potrzebne do posmarowania bułek przed pieczeniem.
Letnie mleko i wodę połączyć, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać.
Do miski z mąkami dodać, roztopione masło, mieszankę mleka i drożdży oraz miseczkę z jajkiem i żółtkiem.
Wyrabiać za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 min. aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne.
Ciasto przełożyć do miski na ok. 1 godz.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na 8 równych kulek.
Każdą kulkę rozwałkować wzdłuż na długość około 15-20cm.
Następnie zrolować wzdłuż dłuższego boku i podwinąć brzegi zlepiając łączenie palcami.

Jeden komentarz
Patrycja
Najlepsze bułki do hot- dogów, polecam.