Bułeczki z kruszonką

Bułeczki z kruszonką są niezwykle puszyste i delikatne. Można upiec je same lub nadziać powidłami śliwkowymi. Bułeczki posypane maślaną kruszonką są uwielbiane przez dzieci.
Składniki na 10 szt:

500 g mąki pszennej typ 550

250 ml mleka 3,2%

25 g drożdży

1 jajko

70 g cukru

80 g miękkiego masła 82%

szczypta soli

Kruszonka:

75 g mąki pszennej

50 g cukru

50 g masła 82%

Dodatkowo:

mleko- do posmarowania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść palcami .
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier i wymieszać. Dodać jajko, szczyptę soli i mąkę a następnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodawać partiami miękkie masło.
Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (robotem ok. 15 min). Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 1 godz. Po tym czasie ciasto podzielić na równe porcje i formować bułki. Każdą część rozpłaszczyć palcami, zwinąć w rulon a następnie sklepić brzegi i uformować płaską bułeczkę. Układać na blaszce lub w tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Po tym czasie bułeczki posmarować mlekiem, posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180* i piec przez 30-35 min aż do uzyskania złotego koloru.
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze