Bułeczki z kruszonką
Bułeczki z kruszonką są niezwykle puszyste i delikatne. Można upiec je same lub nadziać powidłami śliwkowymi. Bułeczki posypane maślaną kruszonką są uwielbiane przez dzieci.
Składniki na 10 szt:
500 g mąki pszennej typ 550
250 ml mleka 3,2%
25 g drożdży
1 jajko
70 g cukru
80 g miękkiego masła 82%
szczypta soli
Kruszonka:
75 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła 82%
Dodatkowo:
mleko- do posmarowania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść palcami .
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier i wymieszać. Dodać jajko, szczyptę soli i mąkę a następnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodawać partiami miękkie masło.
Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (robotem ok. 15 min). Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 1 godz. Po tym czasie ciasto podzielić na równe porcje i formować bułki. Każdą część rozpłaszczyć palcami, zwinąć w rulon a następnie sklepić brzegi i uformować płaską bułeczkę. Układać na blaszce lub w tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Po tym czasie bułeczki posmarować mlekiem, posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180* i piec przez 30-35 min aż do uzyskania złotego koloru.
Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (robotem ok. 15 min). Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 1 godz. Po tym czasie ciasto podzielić na równe porcje i formować bułki. Każdą część rozpłaszczyć palcami, zwinąć w rulon a następnie sklepić brzegi i uformować płaską bułeczkę. Układać na blaszce lub w tortownicy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Po tym czasie bułeczki posmarować mlekiem, posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180* i piec przez 30-35 min aż do uzyskania złotego koloru.
2 komentarze
Ula
Tak się zastanawiam, czy mogę ciasto zrobić wieczorem i na noc włożyć do lodówki? Jeśli tak, to jak rano postępować?
Marcelina
Wyszły przepyszne 🙂