Placki tortilla

Często pytacie mnie gdzie kupuję placki do tortilli, bo te w sklepach napchane chemią aż strach. A to przecież zaledwie 4 składniki!
Otóż, od dziś nie kupuję bo robię je sama. Trzeba trochę dość do wprawy przy ich smażeniu na patelni ale ja po drugim placku już wiedziałam ze mam za wysoki płomień bo były spieczone i wysuszone. 

Składniki na 10-15 szt sztuk (zależy od wielkości patelni):

500 g mąki pszennej

250 ml letniej wody

3 łyżki oleju może być smalec

pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąkę pszenna dodać do miski razem z solą i olejem. Po środku zrobić dołek i mieszając drewnianą łyżką wlewać wodę wyrabiając przy tym ciasto. Można też wyrobić robotem z końcówką do wyrabiania. Przełożyć na blat i wyrabiać aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto nakryć kawałkiem folii spożywczej i odstawić na 20 min. Po tym czasie podzielić na 10-15 równych kulek. Podsypują mąką każdą kulkę rozwałkować na bardzo cienki placek o śr. takiej jak patelnia na której będą smażone, prawie prześwitujący. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni ale na średnim ogniu po 10-15 sek z każdej strony. Powinny mieć złote cętki. Usmażone placki zawinąć natychmiast w ściereczkę bawełnianą, najlepiej podwójnie. Placki nie mogą mieć czarnych plam ( za duży ogień) ani tez być wysuszone (za mały ogień, za długo smażone). Placki powinny dać się formować to znak ze placki są idealne.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz