![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2019/12/ciasteczka-marcepanowe.jpeg)
Ciasteczka marcepanowe z pistacjami
Ciasteczka marcepanowe z pistacjami rozpływają się w ustach. Święta to czas dużych i drobnych wypieków. U mnie w domu nie może zabraknąć ciasteczek i piekę je w rożnych smakach. Świetnie sprawdzają się jako drobny upominek zapakowane w torebki.
Składniki:
200 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
100 g marcepanu
30 g posiekanych pistacji
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
1 białko
50 g drobnego cukru
20 g posiekanych pistacji
Przygotowanie:
Miękkie masło, marcepan, ekstrakt z wanilii i cukier puder utrzeć mikserem na jasną masę (około 5 minut).
Pistacje posiekać. Mąkę i posiekane pistacje dodać do masła i miksować do połączenia.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić na 4 równe części.
Z każdej części uformować wałek o długości około 25 cm.
Wałeczki owinąć w folię spożywczą i włożyć na klika godzina do lodówki a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 170*C góra-dół.
Wałeczki po kilku godzinach w lodówce powinny być twarde. Na jeden talerz wylać białko, na drugi wysypać cukier. Wałeczki obtoczyć najpierw w białku a następnie w cukrze.
Wałeczki pokroić na ciasteczka o grubości 1- 1,5 cm. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać posiekanymi pistacjami.
Ciasta piec w nagrzanym piekarniku przez 12 min. (grubsze ciastka piec dłużej)
Zdjąć z blaszki dopiero po wystudzeniu.
Ciasteczka marcepanowe z pistacjami przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka tygodni.
Smacznego!!!
![Ciasteczka marcepanowe z pistacjami](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2019/12/ciasteczka-marcepanowe.jpeg)
![Ciasteczka marcepanowe z pistacjami](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2019/12/ciasteczka-marcepanowe-1.jpeg)
Zapraszam do polubienia mojego Instagrama
![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2019/12/paszteciki-last-minute-1-75x75.jpeg)
![Kulebiak z kapustą i grzybami](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2019/12/kulebiak-1-75x75.jpeg)
6 komentarzy
Mirandolina
Przepyszne, łatwe w wykonaniu ciastka. Szczerze polecam!
Joanna
Czy surowe wałeczki z ciasta można zamrozić?
Monika Molecka
tak
Ania
Te ciasteczka są rewelacyjne! Piekłam już kilka razy, a dzisiaj eksperyment z powodu braku pistacji – migdały ♥️? Mniam mniam wyśmienicie
Małgorzata
A pistacje solone czy nie?
Monika Molecka
Można użyć solonych dają fajny słony posmak w ciasteczkach