Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami to danie z kuchni rosyjskiej. Jest to zwinięty strudel z nadzieniem z kapusty i grzybów. Ja użyłam grzybów leśnych ale równie dobrze można użyć pieczarek wcześniej usmażonych i odparowanych na patelni. W moim domu nigdy nie robiło się kulebiaka ale chyba zmienię tradycję bo jest przepyszny. Puszyste delikatne ciasto i wilgotny farsz. Idealny dodatek do barszczu na stole wigilijnym.
Składniki na 2 sztuki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej typ 550
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml letniego mleka
1 jajko
60 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
Farsz:
50 g suszonych grzybów
500 g kapusty kiszonej
1 szt cebula
50 g masła
sól, pieprz,
1/2 kminku,
1/2 łyżeczki majeranku
Dodatkowo:
1 żółtko
sezam jasny
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę odmierzyć i przesiać.
Mleko delikatnie podgrzać i dodać do niego pokruszone drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki (z tej odmierzonej). Dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski wlać rozczyn, dodać resztę mąki, jajko, sól i miękkie masło. Wyrabiać ciasto za pomocą haka do wyrabiania lub ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne i ie kleić się do rąk.
Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Farsz: Grzyby suszone wsypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, uważając żeby grzyby po zagotowaniu nie wykipiały. Kapustę włożyć do małego garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, jeśli kapusta jest zbyt kwaśna po zagotowaniu wodę odlać i zalać kapustę świeżą wodą, wtedy gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i dokładnie wycisnąć z kapusty resztę wody.
Grzyby po ugotowaniu odcedzić i ostudzić.
Kapustę i grzyby bardzo drobno posiekać. Szalotkę posiekać. Na patelni roztopić masło i dodać cebulkę. Delikatnie zeszklić cebulkę, nie smażyć. Dodać do posiekanej kapusty i grzybów. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.
Formowanie i pieczenie: Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
2 formy o wymiarach 30×13 wysmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i chwilę zarobić. Podzielić na dwie części.
Każdą część ciasta rozwałkować na wielkość 30×35. Wyłożyć połowę farszu i rozsmarować na całej powierzchni zostawiając około 2 cm wolnego miejsca przy końcu. Zwijać jak roladę zaczynając od wąskiej strony i zlepiając na końcu.
Tak przygotowane rolady przełożyć do formy łączeniem do dołu i odstawić przykryte ściereczką na około 30 min.
Przed pieczeniem posmarować żółtkiem i posypać sezamem.
Kulebiak z kapustą i grzybami piec w nagrzanym piekarniku około 35-40 minut.
Smacznego!!!
3 komentarze
Kasia
Witam, mam pytanie. Ile wcześniej mozna go upiec aby na święta był nadal świeży?? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam.
Monika Molecka
Dzień przed
Judyta
Można taki kulebiak upieczony zamrozić ?