Ptysie z bitą śmietaną
Ptysie z bitą śmietaną inaczej zwane wiecznikami to ciastka z ciasta parzonego z bitą śmietaną i cukrem pudrem.
Ciasto parzone jest niezwykle lekkie i chrupiące. Do środka dodałam kilka świeżych malin i wyszły jeszcze lepsze.
Składniki na 15 szt:
70 g masła 82%
200 ml wody
1 szczypta soli
140 g mąki pszennej typ 450 lub 550
4 jajka
Śmietana:
1 litr śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
200 g świeżych malin
cukier puder
Przygotowanie:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Wodę i masło umieścić w garnku i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i wsypać mąkę ze szczyptą soli, energicznie mieszając drewnianą łyżką do całkowitego połączenia. Ponownie ustawić garnek i gotować jeszcze 1-2 minuty tak aby masa swobodnie odchodziła od ścianek garnka.
Masę przestudzić, ale nie musi być ona zimna. Piekarnik nagrzać do 220*C góra-dół. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia.
Miksując masę mikserem wbijać kolejno jajka, przy czym kolejne wbijać dopiero kiedy poprzednie dokładnie wmiesza się w ciasto.
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwieździstą (u mnie Willton M1). Wyciskać ptysie zaczynając od kółka po czym tworzyć stożek.Ptysie powinny być w odstępach ponieważ znacznie wyrosną.
Piec 25-30 min na złoty kolor w temp 220*C góra dół.
Ptysie studzić na kratce. Wystudzone ptysie przekroić na dwie części.
Schłodzoną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i szprycować dolne części ptysiów, ułożyć po kilka malin a następnie nałożyć drugą część. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.
2 komentarze
Karolina
Robiliśmy z córką wyszły przepyszne !!! W najlepszej cukierni nie ma takiego samku jak te z przepisu 😊
Klaudia
Cześć 🙂 za chwilę będę próbować, jakiej wielkości mają być ptysie na blaszce przed upieczeniem? 🙂