Ciasto gryczane z orzechami i żurawiną
Dziś ciasto… ale nie takie zwykłe czekoladowe. Jest to ciasto na kaszy gryczanej. Ja użyłam kaszy gryczanej białej niepalonej.
Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, a w nim chrupiące orzechy. Nie jest to ciasto dietetyczne, ale można sobie wyobrazić, że takie jest.
Inspiracja pochodzi z książki Cukiernia Lidla, przerobiona.
Składniki:
5 jajek
1 łyżka ekstraktu z wanilii- sklep Kuchnie Świata
120 g mąki pszennej
150 g masła
150 g czekolady deserowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 g orzechów włoskich (grubo siekanych)
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez mniej więcej 20-25 minut, do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę mielemy przy użyciu maszynki do mielenia lub miksera z ostrymi nożami. W garnku podgrzewamy masło, tak by się rozpuściło.
Odrobiną masła smarujemy formę do pieczenia o wymiarach 30×11 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Do rozpuszczonego masła wrzucamy kawałki czekolady, całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem, ekstrakt waniliowy oraz zmiksowaną kaszę. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną żurawinę i połowę posiekanych orzechów włoskich.
Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (do próby suchego patyczka). Zostawiamy do wystygnięcia.
Polewa czekoladowa
Zagotowujemy śmietankę. Kawałki czekolady wrzucamy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Mieszamy.
Dekoracja
Powierzchnie wystudzonego ciasta delikatnie polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata
Smacznego!!!
2 komentarze
Marta
Czuć gryke?
Daria Diering-Kurdyk
Robiłam kiedyś z kaszą i było naprawdę genialne! Te wygląda mega apetycznie!