Wrapy z guacamole i krewetkami
Wrapy z guacamole i krewetkami to szybki i zdrowy pomysł na obiad czy kolację. Przepis ten bierze udział w konkursie z olejem
Wielkoplskim.
#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolskim
. Ja użyłam w przepisie olej Wielkopolski Rzepakowy z Oliwą z Oliwek Extra Virgin .
Wielkoplskim.
#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolskim
. Ja użyłam w przepisie olej Wielkopolski Rzepakowy z Oliwą z Oliwek Extra Virgin .
Resztę olejów możecie obejrzeć na stronie:
www.olejkonwenanse.pl
www.olejkonwenanse.pl
Składniki na 4 szt.
4 szt placków tortilli
300g krewetek tygrysich
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
8 liści sałaty rzymskiej
kiełki rzodkiewki
szczypiorek
Sos jogurtowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki ketchupu
sól himalajska
pieprz
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą
Guacamole:
1 szt dojrzałego avocado
sol z 1/2 limonki
1 ząbek czosnku
sól
opcjonalnie szczypta chilli
Avocado obrać, wyjąć pestkę i rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do avocado. Dolać sok z limonki i doprawić solą i chilli.
Przygotowanie Wrapów:
Krewetki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 3-4 min. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
W międzyczasie tortille krótko podpiekamy na suchej patelni i smarujemy sosem jogurtowym. Następnie układamy: sałatę, guacamole, krewetki, posiekany szczypiorek i kiełki rzodkiewki.
Zwijamy i kroimy ukośnie na pół.
Smacznego!!!
2 komentarze
pysznieczyprzepysznie
Pewnie, że można ? i najlepsze jest to że można dodać swoję ulubione warzywa ? dziękuję ?
Zuza
pyszne przekąski 🙂 i do pracy można zabrać 🙂
powodzenia w konkursie! 🙂