Ciasto kakaowe z owocami
Ciasto kakaowe z owocami to idealnie puszysty biszkopt, kremowa, puszysta śmietanka i owoce leśne zalane galaretką w ulubionym smaku. Któż nie lubi tego ciasta?!
Składniki na blachę o wym: 24×34 cm
Biszkopt:
4 jajka
120 g drobnego cukru
70 g mąki pszennej tortowej typ 450
20 g kakao gorzkiego
Warstwa śmietanowa:
600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 op cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
12 g żelatyny spożywczej
60 ml gorącej wody
60 ml zimnego mleka
Dodatkowo:
600 g owoców (malin, borówek, truskawek, brzoskwiń lub
2 galaretki truskawkowe + 750 ml wody
Poncz:
100 ml przegotowanej wody
3 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki cukru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 165*C góra- dół bez termoobiegu.
Blachę do pieczenia o wymiarach 24×34 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno, nie smarować boków).
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i kakao odmierzyć a następnie przesiać przez sitko. Cukier odmierzyć do osobnej miski.
Białka ubić na sztywną pianę, pamiętać aby nie przebić. Pod koniec dodawać cukier łyżka po łyżce aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką aż całkowicie się wymiesza.
Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec w temperaturze 165*C ok 15-20 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę lub blat z wysokości 20 cm. Wtedy biszkopt już nie opadnie.
Zostawić do wystygnięcia w formie. Następnie wyjąć i oderwać papier. Biszkopt nasączyć ponczem.
Galaretki zalać gorącą wodą i dobrze rozmieszać. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego tężenia.
Żelatynę zalać gorącą wodę i dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Wlać ziemne mleko i rozmieszać rózgą kuchenną. Jeśli żelatyna się stężeje można rozpuścić ją wkładając naczynie na chwilę do gorącej wody, mieszając.
Dobrze schłodzoną śmietanę wlać do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, ubić na sztywno.
Do żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany, rozmieszać rózgą, dodać kolejną łyżkę- wymieszać. Tak rozrobioną żelatynę wlać do śmietany i mikserem wymieszać dokładnie.
Krem śmietankowy wyłożyć na biszkopt tak aby nie było szpary między blachą a biszkoptem.
Włożyć do lodówki aby krem trochę stężał.
Owoce umyć i osuszyć. Ułożyć na kremie.
Na truskawki wylać tężejącą się galaretkę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
5 komentarzy
Martyna
Czy ta zelatyna do kremu jest konieczna?
Karolina
Gdybym chciała zamienić ciemny spód na jasny to zamiast kakao dac tyle mąki???
Ada
Zrobiłam,
Wyszło przepyszne! ??
jakub
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
madlene17
Marzyło mi się na weekend takie ciacho <3 Upiekłam w końcu inne, z braku czasu, ale na pewno i takie zrobię 🙂