Ciasto marchewkowe

Ulubione ciasto mojego męża. Zimowe, ciężkie ciasto, które z filiżanką herbaty cynamonowej Richmont to idealne połączenie. Zawsze korzystam ze sprawdzonego przepisu ze strony Moje Wypieki bo wiem, że zawsze wyjdzie super!

 

 

Składniki na formę o śr.20cm:

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z oleju orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem (np. rózgą kuchenną).
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Składniki na krem:
250g serka mascarpone

90 g masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru, przesianego (lub mniej, do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii*

 Przygotowanie:

Masło, cukier i wanilię umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.

*wpis powstał we współpracy z firmą Delicatea oraz Kuchnie Świata 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!