Mini Kopce Kreta z karmelem
Mini Kopce Kreta z karmelem to mniejsza wersja znanego ciasta kakaowego z bananami i kremem straciatella. Ja postanowiłam od siebie dodać jeszcze odrobine domowego karmelu i wyszło to obłędne połączenie. Oczywiście można zrezygnować z dodatku karmelu ale moim zdaniem to fajnie podkręca smak ciasta.
Składniki na 12 szt o śr. 7 cm:
Biszkopt:
3 jajka rozm. L
80 g cukru
70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
90 g mąki pszennej typ 450
15 g kakao gorzkiego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem straciatella:
500 ml śmietany kremówki 36%
150 g mascarpone
80 g czekolady deserowej
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
2 banany
3 łyżki karmelu domowej roboty (przepis)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175°C góra- dół. Blaszkę o wym. 23×34 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą pianę. Miksując cały czas dolewać olej. Do masy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wymieszać bardzo delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do blaszki, wyrównać i piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 10-12 min do suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z blaszki dopiero po wystudzeniu.
Z biszkoptu wykroić krążki o śr. 7 cm. Pozostały biszkopt pokruszyć bardzo drobno i zostawić.
Czekoladę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
Schłodzona śmietanę, mascarpone i cukier puder ubić na gęsty krem. Do kremu dodać posiekaną czekoladę i całość wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Na środek każdego krążka z biszkoptu wycisnąć odrobinę karmelu, ułożyć plastry banana i wycisnąć krem na kształt kopca. Można uformować łyżeczką. Na krem nałożyć okruszki z biszkopta.
Mini kopce kreta schłodzić w lodówce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak to zrobić.
Jeden komentarz
Ekspresowe pożyczki gotówkowe w domu klienta
Wygląda to naprawdę ślicznie. Niesamowicie smakowicie oraz pięknie.