Mini Kopce Kreta z karmelem

Mini Kopce Kreta z karmelem to mniejsza wersja znanego ciasta kakaowego z bananami i kremem straciatella. Ja postanowiłam od siebie dodać jeszcze odrobine domowego karmelu i wyszło to obłędne połączenie. Oczywiście można zrezygnować z dodatku karmelu ale moim zdaniem to fajnie podkręca smak ciasta. 

Składniki na 12 szt o śr. 7 cm:

Biszkopt:

3 jajka rozm. L

80 g cukru

70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

90 g mąki pszennej typ 450

15 g kakao gorzkiego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem straciatella:

500 ml śmietany kremówki 36%

150 g mascarpone

80 g czekolady deserowej

1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

2 banany

3 łyżki karmelu domowej roboty (przepis)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C góra- dół. Blaszkę o wym. 23×34 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą pianę. Miksując cały czas dolewać olej. Do masy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wymieszać bardzo delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do blaszki, wyrównać i piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 10-12 min do suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z blaszki dopiero po wystudzeniu.

Z biszkoptu wykroić krążki o śr. 7 cm. Pozostały biszkopt pokruszyć bardzo drobno i zostawić.

Czekoladę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.

Schłodzona śmietanę, mascarpone i cukier puder ubić na gęsty krem. Do kremu dodać posiekaną czekoladę i całość wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.

Na środek każdego krążka z biszkoptu wycisnąć odrobinę karmelu, ułożyć plastry banana i wycisnąć krem na kształt kopca. Można uformować łyżeczką. Na krem nałożyć okruszki z biszkopta.

Mini kopce kreta schłodzić w lodówce.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak to zrobić.

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz