Kasza jęczmienna z warzywami (na ostro)!
Kasza z warzywami to pomysł na danie jednogarnkowe. Można je zapakować do pracy i zjeść na zimno. Może być to danie, które w połączeniu z dobrą sałatą będzie stanowiło wyśmienity posiłek.
Składniki dla 3 osób:
300g fileta z kurczaka
sól,
pieprz,
2 łyżeczki suszonego oregano,
1 łyżeczka papryki w proszku
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
2 łyżki oliwy
2 łyżki oliwy
1 szklanka kaszy gryczanej
1 łyżka masła klarowanego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 mała cukinia
1 łyżka masła klarowanego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 mała cukinia
100 g fasolki szparagowej
1 czerwona papryka
1 czerwona papryka
1/2 łyżeczki pasty harissa lub 1/2 papryczki chili
szczypiorek
szczypiorek
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, włożyć do miski, dodać sól, pieprz, 1 łyżeczkę suszonego oregano, suszony lubczyk, paprykę w proszku, 2 łyżki oliwy i wszystko wymieszać, odłożyć.
Ugotować kaszę, odcedzić, wyłożyć na duży talerz i zostawić do ostudzenia.
Na dużej patelni na łyżce masła podsmażyć pierś kurczaka, dodać pokrojony na plasterki czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć mieszając przez ok. 3 – 4 minuty. W razie potrzeby doprawić odrobiną soli i pieprzem.
Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię, paprykę, pociętą fasolkę oraz 1/2 łyżeczki pasty harissa. Dodać pozostałą łyżeczkę suszonego oregano i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 – 7 minut aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią.
Dodać kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Posypać szczypiorkiem.
Ugotować kaszę, odcedzić, wyłożyć na duży talerz i zostawić do ostudzenia.
Na dużej patelni na łyżce masła podsmażyć pierś kurczaka, dodać pokrojony na plasterki czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć mieszając przez ok. 3 – 4 minuty. W razie potrzeby doprawić odrobiną soli i pieprzem.
Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię, paprykę, pociętą fasolkę oraz 1/2 łyżeczki pasty harissa. Dodać pozostałą łyżeczkę suszonego oregano i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 – 7 minut aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią.
Dodać kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Posypać szczypiorkiem.
2 komentarze
Melvit
Przepysznie to wygląda! Takie dania są idealne na wynos i do zjedzenia w pracy bądź na uczelni. Smakują dobrze nawet na zimo. Super post!
lanpan
Przepis wygląda na na prawdę ciekawy i warty wypróbowania. Akurat kupiłem niedawno bardzo dobrą i ekologiczną kasze w sklepie Swojska Piwniczka więc bede mógł ją własnie w tym przepisie wykorzystać. Wielkie dzięki za udostepnienie