Sernik lekki jak chmurka

Sernik jest lekki i delikatny. Zawiera bitą śmietanę dzięki czemu ma smak  bardzo śmietankowy. Nie jest to sernik dla fanów ciężkich i zbitych ciast. Ten jest aksamitny, niezbyt słodki… po prostu puch. 

 

   

Składniki:

Spód:
170g mąki pszennej
30 g cukru pudru
1 jajko
80 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
1250 g sera twarogowego (Wieluń „Mój ulubiony, Pilos lub President)
2 budynie waniliowe
10 jajek
2 cukry z prawdziwą wanilią
1,5 szklanki cukru pudru
400 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
cukier puder

Przygotowanie:

Składniki na spód najpierw posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać 150 stopni z termoobiegiem.
blachę o wymiarach 39×23 wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w osobnej misce. Ser włożyć do dużej miski, dodać 2 budynie waniliowe, żółtka, 2 cukry z wanilią, 1,5 szklanki cukru pudru i zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników.
Śmietanę ubić na sztywno, białka również ubić na sztywno. Do masy serowej wmieszać delikatnie ubitą śmietanę i białką (można dodać na dwa razy). Naprawdę delikatnie!
Ciasto na spód wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto od razu wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i piec 1 godzinę i 10 minut. Jeśli sernik będzie się mocno przypiekał, otworzyć piekarnik i szybko nakryć kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i lekko uchylić drzwiczki. Zostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Sernik lekko opadnie, ale mimo to jest bardzo puszysty i wysoki.

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

18 komentarzy