Sernik lekki jak chmurka
Sernik jest lekki i delikatny. Zawiera bitą śmietanę dzięki czemu ma smak bardzo śmietankowy. Nie jest to sernik dla fanów ciężkich i zbitych ciast. Ten jest aksamitny, niezbyt słodki… po prostu puch.
Składniki:
Spód:
170g mąki pszennej
30 g cukru pudru
1 jajko
80 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1250 g sera twarogowego (Wieluń „Mój ulubiony, Pilos lub President)
2 budynie waniliowe
10 jajek
2 cukry z prawdziwą wanilią
1,5 szklanki cukru pudru
400 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
cukier puder
Przygotowanie:
Składniki na spód najpierw posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać 150 stopni z termoobiegiem.
blachę o wymiarach 39×23 wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w osobnej misce. Ser włożyć do dużej miski, dodać 2 budynie waniliowe, żółtka, 2 cukry z wanilią, 1,5 szklanki cukru pudru i zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników.
Śmietanę ubić na sztywno, białka również ubić na sztywno. Do masy serowej wmieszać delikatnie ubitą śmietanę i białką (można dodać na dwa razy). Naprawdę delikatnie!
Ciasto na spód wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto od razu wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i piec 1 godzinę i 10 minut. Jeśli sernik będzie się mocno przypiekał, otworzyć piekarnik i szybko nakryć kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i lekko uchylić drzwiczki. Zostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Sernik lekko opadnie, ale mimo to jest bardzo puszysty i wysoki.
18 komentarzy
Renata
Dzień dobry, czy można do tego sernika dodać brzoskwinie? i posypać kruszonką kokosową czy będzie to zbyt obciążające?
Ola
Sernik z tego przepisu jest przepyszny! Wszystko przejrzyście opisane, wychodzi doskonały. Pozdrawiam
amatorkaa
Czy mokre składniki na masę serową muszą mieć temperaturę pokojową?
Monika Molecka
Tak
Janka
Witam, czy na górę można położyć ubite białka lub brzoskwinie z kruszonką czy będzie to zbyt ciężkie dla tego sernika ?
Magdalena
Witam czy zamiast budyniu waniliowego, można dodać śmietankowy ?
Monika Molecka
Witam,
tak można 🙂
Gosia
Przepis bajecznie prosty i szybki. A sernik obłędny ❤ na pewno, zrobię jeszcze nie raz ?
Wioletta
Sernik przepyszny ❤️
Ania
Sernik wyszedł przepyszny! Pierwszy raz sernik opadł tylko odrobinę. Na pewno będę korzystała z tego przepisy ! 🙂
dorka
dziękuję bardzo.
pysznieczyprzepysznie
Pani Doroto tak zalecane jest pieczenie z termoobiegiem. Proszę się nie bać dzięki temu sernik będzie równo i pięknie upieczony
Amatorka
Czy mogę użyć śmietanki 36%?
Monika Molecka
Tak
Patrycja
Czy zamiast 250g sera można dodać jogurt grecki czy może serek homogenizowany waniliowy lub mascarpone?
Julka
Dzień dobry, czy to normalne ze sernik popekal i boki wyrosły ponad środek? Czy jednak coś zrobiłam źle?
Asia
Zrobiłam dzisiaj sernik z Pani przepisu. Wyszedł miękki i lekki jak puszek! Obłęd! Zagości u mnie na pewno już na dłużej 🙂🥰
dorka
sernik wygląda przepysznie, mam pytanie czy trzeba piec z termoobiegiem, rzadko tak piekę.pozdrawiam serdecznie.