Creme Brulee

To mój pierwszy Creme Brulee ale na pewno nie ostatni. Uwielbiam takie kremowe, śmietankowe desery, a ten zapiekany pod cieniutką warstwą skarmelizowanego cukru to niebo w gębie. Dużą robotę robi tu wanilia bo czuć jej wspaniały aromat i smak. 

 Składniki na 4 porcje:

300 ml śmietany kremówki 30%
1 laska wanilii
4 żółtka
3 łyżki cukru +3 łyżki cukru do skarmelizowania 

Przygotowanie:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyjąć ziarenka przy pomocy noża. Ziarenka wanilii wraz z laską umieścić w niewielkim garnku, dodać śmietanę.
Śmietankę z wanilią mocno podgrzewać przez chwilę, doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z ognia. Pozostawić do przestudzenia.
 Żółtka wymieszać z cukrem przy pomocy rózgi kuchennej do momentu, aż żółtka zaczną jaśnieć.
 Przestudzoną śmietankę stopniowo dolewać do masy jajecznej cały czas mieszając.
 Masę przelać przez sitko, aby pozbyć się grudek. Następnie przelać do foremek (wypełnić  1/2 wysokości foremek żaroodpornych).
 Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piecz około 45 minut. Gdy krem jest już gotowy (środek powinien być galaretowaty) wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Wstawić foremki do lodówki na minimum 3 godziny.
Każdą porcję posypać cukrem. Cukier skarmelizuj przy pomocy palnika.

 *wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata gdzie możecie zakupić wykorzystaną w przepisie laskę wanilii.
 Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!