Bułki do hamburgerów pełnoziarniste

Nie cierpię bułek do hamburgerów ze sklepu. Są sztucznie nadmuchane i słodkie(!). Od razu po ich zjedzeniu czuję że puchnę jak ta bułka. Bułki do hamburgerów i nie tylko piekę sama. Dziś postanowiłam pokombinować z mąką i dodałam pełnoziarnistą orkiszową. Wyszły pyszne.

 Składniki na ok 8 szt:

300 g mąki pszennej
300 g mąki pełnoziarnistej
250 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1 jajko
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
ziarenka sezamu 

Przygotowanie:

Mleko, cukier i drożdże wymieszać. Odstawić na kilka minut. Obie mąki przesiać, dodać sól. Wlać masło i wymieszać, aż dobrze połączy się z mąką. Wlać mieszankę z drożdżami i dodać jajko. Ciasto wymieszać, aż składniki w miarę dobrze się połączą. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiać ręcznie, aż będzie elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 do 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować kulę, spłaszczyć dłonią i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć uformowane bułki ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 min.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować każdą bułkę. Każdą posypać ziarnami sezamu. Piec przez 15 min, aż będą rumiane.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!