Zupa dyniowa z soczewicą czerwoną
Sezon na dynię w pełni, ale mnie krem już się przejadł, więc szukam nowego smaku. Połączenie dyni i soczewicy jest idealne. Zupa jest sycąca i pełna witamin. Czerwona soczewica jest ogromnym źródłem białka.
Składniki:
1/2 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
15 dag czerwonej soczewicy
por (biała i jasnozielona część)
1 szt marchewki
1 szt pietruszki
kawałek selera
700 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
1 ząbek czosnku
15 dag czerwonej soczewicy
por (biała i jasnozielona część)
1 szt marchewki
1 szt pietruszki
kawałek selera
700 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Por pokroić wzdłuż, dokładnie umyć. Następnie pokroić w talarki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać por, dusić krótką chwilę.
Dodać starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler, smażyć na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na tarce kurkumę. Doprawić solą i pieprzem.
W garnku zagotować wywar. Soczewicę dokładnie wypłukać i dodać do gotującego się wywaru. Zmniejszyć gaz, dodać podduszone warzywa, pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy 10 minut. Na koniec dodać śmietankę.
Zupę z dyni z soczewicą i warzywami podajemy udekorowaną świeżą zieleniną.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie świata gdzie można zakupić masło klarowane użyte w przepisie.