Drożdżówki z jabłkami, budyniem i cynamonową kruszonką
Drożdżówki z jabłkami, budyniem i cynamonową kruszonką są niezwykle puszyste i aromatyczne. Dzięki budyniowi zachowują świeżość i są wilgotne.
Składniki na 13 szt:
Ciasto drożdżowe
330 g mąki pszennej typ 550
150 ml mleka
25 g drożdży lub 7 g suchych
40 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Budyń:
350 ml mleka krowiego lub roślinnego
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (najlepiej Winiary 37g)
50 g cukru
Jabłka:
3 jabłka
2 łyżki soku z cytryny
Kruszonka:
40 g mąki pszennej
25 g zimnego masła 82%
25 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki gorącej wody)
1 żółtko+ 1 łyżka mleka, do posmarowania
Przygotowanie:
Na samym początku należy przygotować budyń. 100 ml mleka wlać do proszku budyniowego, dodać cukier i wymieszać. Całość wlać do pozostałego mleka i wymieszać. wlać mieszankę budyniową do garnka i gotować energicznie mieszając do zgęstnienia. Budyń przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie kawałki. Wymieszać z sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Mąkę przesiać do miski. Masło roztopić. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (ale nie jest to konieczne).
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki, trwa to około 15 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. (musi podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i ponownie zagnieść. Rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach 35×40 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować budyń pozostawiając 2 cm przy brzegu samego ciasta aby można było skleić końcówkę ciasta. Ułożyć jabłka. Ciasto zwinąć jak roladę zaczynając od długiego boku. Na samym końcu dokładnie zlepić roladę i pokroić na 3 cm plastry, najlepiej kroi się nitką krzyżując ją. Gotowe plastry układać na blaszce w małych odstępach. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku przez 18 min. Jeszcze letnie drożdżówki posmarować lukrem
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Natalia
Uwielbiam takie wypieki! Już czuję ich piękny aromat 🙂
D.
Rewelacyjne!
Robiłam wczoraj wieczorem, dzisiaj rano była walka o ostatnia sztuke!
Super puszyste i bardzo smaczne ❤️
Będę piec ponownie , tym razem z podowjnej porcji, chętnych nie brakowało do jedzenia.
Pani Moniki bardzo dziękuję że dzieli się Pani swoimi przepisami aby inne gospodynie domowe mogły również tymi wypiekami sprawiać że na ustach domowników pojawia się uśmiech na te łakocie.