Łosoś pieczony na sałatce z orzo

Łosoś pieczony na sałatce z orzo to szybkie i bardzo smaczne danie, które spróbowałam będą na urlopie w Grecji. Koniecznie spróbuj jakie to dobre 🙂
Składniki dla 4 osób:

Łosoś:

500 g świeżej ryby (łosoś, dorsz, miętus)

50 ml oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka ziół dalmatyńskich (oregano, majeranek, bazylia i rozmaryn)

kilka plastrów cytryny

Sałatka:

150 g makaronu Orzo

10 pomidorków koktajlowych czerwonych

10 pomidorków koktajlowych żółtych

1/2 cebuli czerwonej

1 mały zielony ogórek

1/2 płaskiej łyżeczki soli

1/2 łyżeczki oregano

odrobina chilli w płatkach

1 łyżeczka soku z cytryny

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka natki pietruszki posiekanej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.

Łososia oczyścić z ości, usunąć skórę. W miseczce wymieszać przyprawy razem z olejem, dodać sok z cytryny.

Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę marynaty, ułożyć łososia i z wierzchu posmarować resztą marynaty. Na rybie ułożyć plasterki cytryny. Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 200*C góra- dół i piec ok 10-12 min.

Makaron orzo ugotować w osolonej wodzie al dente.

Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki. Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać ugotowany makaron, pomidorki, ogórka, natkę, cebulę. Dodać oliwę z oliwek, przyprawy i wymieszać.

Doprawić sokiem z cytryny.

Sałatkę podawać z kawałkiem upieczonego łososia.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!