Łosoś pieczony na sałatce z orzo
Łosoś pieczony na sałatce z orzo to szybkie i bardzo smaczne danie, które spróbowałam będą na urlopie w Grecji. Koniecznie spróbuj jakie to dobre 🙂
Składniki dla 4 osób:
Łosoś:
500 g świeżej ryby (łosoś, dorsz, miętus)
50 ml oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich (oregano, majeranek, bazylia i rozmaryn)
kilka plastrów cytryny
Sałatka:
150 g makaronu Orzo
10 pomidorków koktajlowych czerwonych
10 pomidorków koktajlowych żółtych
1/2 cebuli czerwonej
1 mały zielony ogórek
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/2 łyżeczki oregano
odrobina chilli w płatkach
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka natki pietruszki posiekanej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.
Łososia oczyścić z ości, usunąć skórę. W miseczce wymieszać przyprawy razem z olejem, dodać sok z cytryny.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę marynaty, ułożyć łososia i z wierzchu posmarować resztą marynaty. Na rybie ułożyć plasterki cytryny. Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 200*C góra- dół i piec ok 10-12 min.
Makaron orzo ugotować w osolonej wodzie al dente.
Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki. Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać ugotowany makaron, pomidorki, ogórka, natkę, cebulę. Dodać oliwę z oliwek, przyprawy i wymieszać.
Doprawić sokiem z cytryny.
Sałatkę podawać z kawałkiem upieczonego łososia.