Drożdżówki z orzechami

Drożdżówki te są pełne orzechów bo ich nadzienie to same orzechy. Ciasto drożdżowe i ten kształt sprawiają, że chce się podarować ją komuś kogo się kocha 🙂 Przepis pochodzi z stąd.

 

 

Składniki na 10 sztuk bułeczek:

160 ml mleka
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
30 g masła, roztopionego

15 g drożdży świeżych

Składniki na orzechowe nadzienie:

200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
100 g brązowego cukru
80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
pół łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

 
Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając.

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania

 

Przygotowanie:

W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać 4 łyżki mąki, wymieszać i odstawić chwilę aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn dodać do przesianej przez sito mąki.
 Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny)
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części (około 65 g każda), formując z nich kulki.
 Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.
 Następnie naleśnik złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).

Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 – 40 minut do wyrośnięcia – powinny podwoić objętość. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wyjąć, wystudzić ma kratce.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!