Zupa z botwinki
Wszędzie na straganach widzę botwinę. Ale u mnie w ogródku już też jest. Mała bo mała, ale swoja 🙂 Dokupiłam dwa buraki bo moje się dopiero zawiązują i mam cały garnek dla siebie.
Składniki:
1 szt marchewki
1 szt pietruszki korzeń
1/4 korzenia selera
1/2 pora białej części
2 szt buraka, obrane pokrojone w kostkę, mogą być te z botwinki
240 g liści botwinki
1 litr wody
1/2-1 łyżeczki soli, do smaku
2 szczypty pieprzu
240 g liści botwinki
1 litr wody
1/2-1 łyżeczki soli, do smaku
2 szczypty pieprzu
liść laurowy
ziele angielskie
2 łyżki soku z cytryny
200 g ziemniaków, obrane pokrojone w kostkę
200 g ziemniaków, obrane pokrojone w kostkę
100ml śmietany kremówki
2 łyżeczki mąki
Dodatkowo:
jaja ugotowane na twardo
koper, pietruszka, szczypiorek
jaja ugotowane na twardo
koper, pietruszka, szczypiorek
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę. Marchewkę, seler, korzeń pietruszki, por i buraki pokroić w kostkę i dodać do wody. Zagotować. Dodać przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Na wolnym ogniu gotujemy około 15 min. Dodajemy pokrojone ziemniaki i nadal gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy posiekane liście botwiny i zagotowujemy. W szklance mieszamy śmietankę z 2 łyżeczkami mąki. Wlewamy do zupy i jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy obficie obsypane koperkiem ,natką pietruszki i szczypiorkiem. Możemy podawać z jajkiem lub tłuczonymi ziemniakami.