Eton Mess z truskawkami
Eton Mess to brytyjski deser z bezami i bitą śmietaną. Nie prezentuje się może zbyt perfekcyjnie ale przecież „mess” to inaczej bałagan. Jest szybki i banalnie prosty, a doznania smakowe niewyobrażalnie pyszne.
Składniki na 4 porcje:
10szt małych bez
300 ml śmietany kremówki 30%
300g truskawek
2 łyżeczki cukru pudru
listki melisy lub mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Połowę truskawek z 1 łyżeczką cukru pudru rozgnieść widelcem. Drugą połowę kroimy na większą kostkę lub plasterki.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z 1 łyżeczką cukru pudru.
Bezy pokruszyć na większe kawałki.
W szklankach bądź pucharkach warstwowo układamy: Rozgniecione truskawki, bita śmietana, pokrojone truskawki, pokruszone bezy. Dekorujemy truskawkami i pokruszonymi bezami i listkami melisy. Podawać od razu po przyrządzeniu.