Tort bezowy z owocami
Tort bezowy z owocami to przepyszny deser składający się z chrupiącej bezy, frużeliny truskawkowo-malinowej i świeżych owoców. Tort bezowy szybko robi się miękki dlatego należy go jak najszybciej zjeść po złożeniu.
Składniki na tort o śr. 19 cm:
Blaty bezowe (3 szt):
6 białek (z dużych jajek)
300 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Krem:
600 ml śmietany 30% lub 36%
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany Śmietan Fix
Frużelina:
125 g truskawek, malin (w równych proporcjach) mrożonych lub świeżych
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
200 g świeżych truskawek
125 g świeżych malin
125 g świeżych borówek
Przygotowanie:
Na dwóch lub trzech blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 19 cm.
Piekarnik nagrzać do 130*C z termoobiegiem.
Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Końcowo, piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.
Tak ubitą pianę rozłożyć po równo na blaszki i wyrównać nie wychodząc poza okrąg. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 1, drugą na poziom środkowy, trzecią na ostatni poziom.
Piec przez 5 min w 130 stopniach, później obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec przez kolejne 2,5 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezę przez kolejne kilka godzin lub najlepiej całą noc.
Tak upieczone blaty delikatnie zdejmujemy z blaszki.
Zamrożone lub świeże truskawki i maliny włożyć do garnka wraz z sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić. Do gotujących się owoców wlać mąkę ziemniaczaną wymieszaną wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia i stężenia.
Schłodzoną śmietanę ubić razem z mascarpone, cukrem pudrem i usztywniaczami do śmietany na gęsty krem.
Pierwszy blat bezowy ułożyć na tortownicy, wyłożyć 1/3 kremu, frużelinę, przykryć drugim blatem bezowym, ponownie ułożyć lat bezowy, 1/3 kremu a następnie połowę świeżych owoców. Na sam koniec ułożyć ostatni blat i wyłożyć 1/3 kremu, udekorować świeżymi owocami. Tort przechowywać do czasu podania w lodówce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
10 komentarzy
Paulina
Co Pani myśli o tym żeby przed nałożeniem kremu posmarować blat bezowy białą czekoladą? Chciałabym uniknąć szybkiego rozmoknięcia.
Monika Molecka
Jasne, sama czasami stosuję ten zabieg
Martyna
Dzień dobry, ja pytanie odnośnie bezy, kiedy ją zrobię przełożę kremem i owocami po 2 godzinach jest ona już hmm mało atrakcyjna u Pani na story na instagramie widziałam, że jadła ją Pani nawet na 2 dzień, gdzie tkwi sekret jeśli mogę spytać :)?
Kasia
Blat beżowy musi być bardzo dobrze wysuszony. Wtedy długo nie będzie namakał.
bencia 18
Witam czy malin i truskawek do fruzeliny ma być łącznie 125 g czy po 125 g malin i 125 g truskawek?
Ania
Robiłam dzisiaj bezę , tak nie skromnie z okazji swoich urodzin ?No ale co tam była okazja, żeby zmierzyć swoje siły . Wyszło pysznie !!!wszyscy zachwyceni j chcą przepis !!! ? Oj Moniko wyzwalasz we mnie takie pokłady energii do próbowania Twoich przepisów . Najlepsze ever !!!!
Paulina
Chyba sobie go sprawię na swoje własne urodziny 🙂
Martyna
Kurcze ??? co się stanie jak nie dodałam łyżeczki octu lub soku z cytryny??? Beza już w piekarniku ?
Emilia
Cudny przepis, ale zawsze z bezą mam taki problem, że chwilę po upieczeniu wypływa z niej taki płyn, przypominający syrop. Czy ma Pani jakiś sposób na uniknięcie tego, czy jest to normalne?
Monika Molecka
Wyciek skarmelizowanego cukru to efekt źle rozpuszczonego cukru podczas ubijania. Proszę ubijać jeszcze dłużej, jeśli między dwoma palcami nie będą wyczuwalne grudki to jest gotowa