Drożdżówki z truskawkami
Szneki, drożdżówki, buły- tak nazywamy je w rożnych zakątkach Polski. U nas w domu zawsze jada się je z owocami lub twarogiem. Są puszyste i wilgotne. Idealne do szkoły lub piknik.
Składniki na ok 9szt:
Ciasto:
50 g cukru
15 g drożdży
120 ml mleka, letniego
300 g maki pszennej 550
60 g masła, roztopionego i chłodnego
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
300 g truskawek
ok. 2 łyżki kisielu (proszku)
Do posmarowania
1 żółtko
1 łyżka mleka
Kruszonka
45 g mąki pszennej
25 g cukru
25 g zimnego masła
Lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut. Jeśli jest się już obeznanym w cieście drożdżowym to nie trzeba robić zaczynu ale Ja polecam osobom początkującym.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość).
Do dołka nałożyć po czubatej łyżce truskawek z kisielem. Następnie posypać całość kruszonką
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
3 komentarze
Iwona
A czy mozna uzyc drozdzy suszonych? Wtedy tez 15g?
Monika Molecka
Na kazdym opakowaniu drożdży instant jest przelicznik
Madlene P
Wyglądają smakowicie 🙂