Kawa mrożona
Kawa mrożona idealnie smakuje latem kiedy szukamy czegoś co nas schłodzi. Ja do mrożonej kawy używam kawy instant ale równie dobrze można zaparzyć espresso.
Składniki na 2 szklanki:
4 łyżeczki kawy rozpuszczanej
50 ml gorącej wody
4 łyżeczki cukru
400 ml zimnego mleka
4 kulki lodów waniliowych
100ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Gorzkie kakao
1 łyżeczka Nutelli
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą, dodać cukier i wymieszać aż cukier się rozpuści. Do naparu z kawy dodać mleko i wymieszać. Kawę rozlać do szklanek. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno (dla lubiących słodycze do śmietany można dodać cukier puder). Do kawy włożyć po 2 kulki lodów. Śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na lody. Nutellę włożyć do malutkiego woreczka, uciąć bardzo mały róg i polać po śmietanie. Całość oprószyć gorzkim kakao.
Jeden komentarz
Karolina
Pycha! 🙂 Równie pyszna jest z kawą parzona (odczekać aż fusy opadną i przelać przez sitko) <3