Kawa mrożona

Kawa mrożona idealnie smakuje latem kiedy szukamy czegoś co nas schłodzi. Ja do mrożonej kawy używam kawy instant ale równie dobrze można zaparzyć espresso.
Składniki na 2 szklanki:

4 łyżeczki kawy rozpuszczanej

50 ml gorącej wody

4 łyżeczki cukru

400 ml zimnego mleka

4 kulki lodów waniliowych

100ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Gorzkie kakao

1 łyżeczka Nutelli

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą, dodać cukier i wymieszać aż cukier się rozpuści. Do naparu z kawy dodać mleko i wymieszać. Kawę rozlać do szklanek. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno (dla lubiących słodycze do śmietany można dodać cukier puder). Do kawy włożyć po 2 kulki lodów. Śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na lody.  Nutellę włożyć do malutkiego woreczka, uciąć bardzo mały róg i polać po śmietanie. Całość oprószyć gorzkim kakao.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Karolina

    Pycha! 🙂 Równie pyszna jest z kawą parzona (odczekać aż fusy opadną i przelać przez sitko) <3