Foccacia z oliwkami
Foccacia to włoski rodzaj chleba z oliwą z oliwek, rozmarynem i dodatkami, u mnie były to oliwki ale często robię z pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą lub serem.
Składniki na 4 większe sztuki:
500 g mąki pszennej
6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
30 ml oliwy z oliwek
300 ml letniej wody
Dodatkowo:
gałązka rozmarynu
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka tartego sera cheddar
Przygotowanie:
Mąkę odmierzyć do miski, dodać suche drożdże (ze świeżych zrobić zaczyn), dodać cukier, sól, oliwę z oliwek i letnią wodę. Wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat i ponownie zagnieść. Podzielić na 4 części.
Każdą część rozciągnąć palcami na podłużny placek o grubości 1,5 cm. Placki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra- dół.
Do miseczki wlać oliwę z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Za pomocą pędzelka posmarować placki. Oliwki przekroić na pół i wcisnąć w ciasto. Posypać rozmarynek i startym serem cheddar.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min aż nabierze złotego koloru.
Podawać ciepłe.
{wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata}