Gnocchi bezglutenowe w sosie z sera niebieskiego z suszonymi pomidorami
Danie to jest bardzo szybkie i nieskomplikowane. Jest to potrawa w sam raz na jesień, zimę czyli kaloryczna. Gnocchi bezglutenowe jest przepyszne. Niczym nie odróżnia się od tych przygotowanych przeze mnie osobiście. Możecie je zakupić tutaj.
Składniki dla 2 osób:
300g Gnocchi bezglutenowego własnej roboty lub gotowego
200ml śmietany 30%
80g sera z niebieską pleśnią
6-8 połówek suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżeczkę masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki siekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Gnocchi ugotować wedle przepisu na opakowaniu lub zrobić z tego przepisu.
W garnku roztopić masło i od razu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć i dolać śmietankę. Ser pleśniowy pokroić i dodać do śmietanki. Mieszać do momentu aż ser całkowicie się rozpuści. Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie paski lub kostkę. Dodać do sosu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy więcej śmietanki do uzyskania bardziej płynnej konsystencji.
Gnocchi mieszamy razem z sosem. Kluseczki podajemy posypane natką pietruszki i posiekanymi orzechami włoskimi.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata |