Mus chałwowy
Słodkości na święta nie muszą być tylko w postaci serników, makowców, pierników i ciasteczek. Może to być elegancki deser w kieliszkach który z łatwością przygotujecie dla swoich najbliższych. Dziś proponuję mus chałwowy. Delikatna słodka pianka przełamana kwaśną maliną z chrupiącą bezą na wierzchu.
Składniki dla 6 osób:
300ml śmietany kremowej 30%
100g czekolady białej
50g chałwy
100g malin świeżych lub mrożonych
1 łyżka cukru (jeśli maliny są mocno kwaśne)
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Z całości śmietany odjąć 50 g i przelać je w szklaną lub metalową miseczkę, którą ustawiamy nad kąpielą wodną.
Dodać drobno połamaną całą białą czekoladę i drobno pokruszoną chałwę. Ciągle mieszając aż do rozpuszczenia. Roztopioną czekoladę ze śmietaną i chałwą wymieszać do jednolitej, gładkiej konsystencji, a następnie schłodzić dobrze w lodówce.
Pozostałe 250 g śmietany ubić a sztywno. Następnie dodać około połowę ubitej śmietany do dobrze schłodzonego musu chałwowo- czekoladowego i bardzo delikatnie wymieszać (by śmietana nie straciła puszystości). Następnie dodać pozostałą część śmietany i również delikatnie wymieszać.
Mus podzielić na porcje do pucharków lub kieliszków i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, lub na dłużej. Schłodzony mus stężeje.
Maliny umieścić w małym garnuszku razem z wodą oraz cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż maliny zaczną się rozpadać. Wymieszać i rozetrzeć łyżką, aby uzyskać sos. Zostawić sos do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem polać schłodzony mus sosem malinowym a na wierzch rozkruszyć beziki.
Maliny umieścić w małym garnuszku razem z wodą oraz cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż maliny zaczną się rozpadać. Wymieszać i rozetrzeć łyżką, aby uzyskać sos. Zostawić sos do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem polać schłodzony mus sosem malinowym a na wierzch rozkruszyć beziki.
10 komentarzy
pysznieczyprzepysznie
Prawie tak, proszę sobie zważyć to będzie najdokładniej
Anonimowy
A czy 300ml to to samo co 300g ? ( śmietana 30 )
pysznieczyprzepysznie
Nad kapielą wodną roztapiać do momentu aż czekolada całkowicie sie rozpuści. Nie ma potrzeby dluzej roztapiać. Jak już czekolada się rozpuści, dodać i rozpuścić chałwę, wystudzić.
W lodówce zostawić aż bedzib dobrze wychłodzone, ok 30 min.
Mozna użyć śmietanki 36% ale wtedy mus będzie nieco cięższy, nie tak delikatny i puszysty jak z 30%.
Powodzenia ???
Anonimowy
A czy coś się stanie jeśli śmietanka się zagotuje z resztą składników ? I ile mam schłodzić tą masę z białą czekoladą w lodówce ? oraz czy śmietana może być 36 % piątnicy gęsta ?
pysznieczyprzepysznie
Tak, zamrożone. Wtedy puszczą wodę która znacznie odparowywać a owoce będą się rozpadać i wtedy powstanie sos?
Anonimowy
Ale maliny mrożone od razu włożyć do rondla i zagotować bez rozmrażania ich wcześniej ?
pysznieczyprzepysznie
Maliny mogą się zagotować ale przed włożeniem na mus trzeba malinowy sos wystudzić.
Można użyć mrożonych malin jak najbardziej
Anonimowy
Czy jak użyje mrożonych malin to mam je wcześniej rozmrozić czy mrożone włożyć do rondla ? Oraz czy maliny mogą się zagotować?
Anonimowy
…aż ślinka leci �� nie wiem kiedy ale obiecuję że zrobię
Zuza
mniaaam, ale pyszności 🙂