Pierożki Pielmieni
Pielmieni to rosyjskie pierożki z aromatycznym mięsnym nadzieniem. Świetnie pasują dodane do rosołu, okraszone cebulką podsmażoną na maśle czy mięsnym ciemnym sosem.
Składniki na 80 szt:
Ciasto:
500 g mąki pszennej 450 lub 500
250 ml gorącej wody
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju lub 20 g masła
Farsz:
400 g mięsa mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
200 g mielonej wołowiny
1 cebula
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 żółto
1/2 łyżeczki soli
1/2 świeżo mielonego pieprzu
70 ml zimnej wody lub bulionu
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Do gorącej wody włożyć olej lub masło i rozmieszać sól, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką, na razie jeszcze niedokładnie.
Dodać żółtko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto owinąć w papier do pieczenia i przykryć miską, odstawić na 20 min, ciasto musi “odpocząć” przez co lepiej się będzie rozciągało i nie będzie się kurczyło.
Mięso umieścić w misce. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i czosnek i chwilę podsmażyć. Całość dodać do mięsa. Następnie dodać żółtko, wodę oraz sól i pieprz. Całość wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm). U mnie z pomocą przyszła maszynka do makaronu która idealnie cienko rozwałkowała płaty ciasta.
Pielmieni robię w pierożkownicy ale można je zrobić również wyciskając kółka kieliszkiem i zlepiając jak pieroga a następnie sklejając rogi ze sobą. Gotowe pielmieni układać na desce posypanej mąką,
W garnku zagotować dużą ilość wody z solą.
Pielmieni wrzucać do wrzątku i gotować około 3 min od wypłynięcia. Pielmieni powinny być podawane ze świeżym pieprzem, kwaśną śmietaną i odrobiną octu.