Bułki śniadaniowe nocne
Bułki śniadaniowe są mega wygodną opcją bo wystarczy wieczorem zrobić ciasto i schować do wyrośnięcia do lodówki. Rano tylko formowanie, wyrastanie i można delektować się pysznymi bułkami na śniadanie.
Składniki na 8 szt:
250 ml wody
50 g jogurtu naturalnego
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej typ 550
Przygotowanie:
Ciasto na bułki przygotowuję wieczorem i wkładam na nocne wyrastanie do lodówki. Można również bułki zrobić w ten sam dzień pozostawiając ciasto do wyrośnięcia na 1 godz w temp pokojowej.
Do misy miksera wlać wodę w temperaturze pokojowej, jogurt naturalny, dodać drożdże, cukier, sól i mąkę pszenną. Całość wyrobić robotem lub ręcznie przez ok 10 min. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk.
Ciasto przełożyć do miski i nakryć szczelnie folią spożywczą. Miskę z ciastem wstawić do lodówki na całą noc.
Rano wyjąć ciasto na blat posypany mąką i podzielić na 8 równych części z których należy uformować kulki. Nakryć je ściereczką bawełnianą i zostawić na 20 min. Po tym czasie uformować bułeczki na kształt jaki nam najbardziej odpowiada, mogą to być bułki okrągłe lub podłużne.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać bułeczki delikatnie mąką i ponownie nakryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 230*C góra-dół. Do niewielkiego żaroodpornego naczynia wlać 250 ml wrzącej wody i wstawić je na dno piekarnika. Wyrośnięte bułki naciąć z boku ostrym nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika razem z naczyniem z wodą. Bułki piec 25-30 minut, natomiast po 20 min otworzyć na chwilę drzwi aby uszła para. Zamknąć drzwi piekarnika i dokończyć pieczenie. Bułki studzić na kratce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
3 komentarze
Krzysiek
Mam pytanie – można piec bez tego naczynia z wodą? Też będą ok?
Bartek
Ale one świetnie wyglądają! Aż się człowiek głodny robi – szczególnie że pieczywo z dodatkiem jogurtu zawsze wychodzi super. Przepis do zapisania! 😀
Monika Molecka
Bardzo serdecznie dziękuję 🙂