Omlety z bitą śmietaną i malinami

Omlety z bitą śmietaną i malinami to puszyste płaski biszkopciki wypełnione po brzegi bitą śmietaną a dla przełamania słodyczy malinki. Niebo w gębie, uwierzcie mi! 🙂
Składniki na 10-11 szt:

3 jajka

60 g cukru drobnego

80 g mąki pszennej

szczypta soli

Bita śmietana:

600 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

1 cukier wanilinowy

1 śmietan fix (usztywniacz)

Dodatkowo:

250 g świeżych malin

maliny liofilizowane

listki mięty

cukier puder

Przygotowanie:

Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (najlepszy papier z Lidla) odrysować okręgi o średnicy 10 cm.

Białka oddzielić od żółtek. Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół

Do misy miksera wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, dodawać cukier łyżka po łyżce aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać żółtka jedno po drugim i miksować na niskich obrotach tylko do połączenia. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę i wymieszać ale teraz już szpatułką, mieszając delikatnie aby nie naruszyć puszystej struktury białek.

Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi, około 2  łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 6-7 min.

Wyjąć z piekarnika, natychmiast zdjąć omleciki z blachy (pomagając sobie szpatułką lub odwrócić papier do pieczenia w taki sposób, by omleciki znalazły się pod spodem i wtedy zdjąć z nich papier, najlepiej rozłożyć ściereczkę bawełnianą aby ciasto nie przykleiło się do blatu), zgiąć je w połowie i odłożyć na bok (położyć np. na ten sam papier do pieczenia), pozostawić do wystudzenia. Jeśli biszkopciki się łamią to znak że zostały pieczone zbyt długo. Wystudzone biszkopciki posypać cukrem pudrem.

Schłodzona śmietanę wraz z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym i usztywniaczem ubić na gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie M1) i wyciskać krem do wystudzonych omlecików. Udekorować malinami i pokruszonymi malinami liofilizowanymi oraz listkami mięty.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten deser
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze