Chleb bajglowy
Bajgle zrobiły na blogu mega furorę i postanowiłam, że przecież świetnie byłoby upiec chleb który idealnie będzie się opiekał w tosterze. Jest mięsisty ale delikatny i puszysty. Ma chrupiącą skórkę a dodatkowo jest obsypany ziarnami. Polecam.
Składniki:
250 ml mleka
15 g świeżych drożdży
50 g masła
15 g cukru
1/2 łyżeczki soli
400g mąki pszennej typ 550
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
3 łyżki sezamu białego
3 łyżki sezamu czarnego
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i przestudzić. W letnim (nie gorącym!) mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę, sól i zacząć wyrabianie ciasta ręcznie lub robotem pod koniec dodając roztopione masło. Zagnieść ciasto około 15 min (u mnie robotem). Ciasto powinno być miękkie i odklejać się od rąk. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 1,5 godz aż podwoi swoją objętość.
W dużym garnku zagotować wodę.
Ciasto wyłożyć na blat i uformować podłużny bochenek (nieco mniejszy niż cała foremka).
Tak uformowany chleb wrzucić do gotującej się wody i gotować po 45 sekund z każdej strony.
Podgotowane ciasto wyjąć na ręcznik kuchenny i osuszyć delikatnie.
Ciasto przełożyć do foremki i naciąć ostrym nożykiem w poprzek. Chleb posmarować jajkiem i ziarnami sezamu. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 min (może trwać to krócej w zależności od piekarnika). Chleb powinien być złoto- brązowy.
Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
2 komentarze
Unknown
Czy można użyć innej mąki?
werciasercia
Trzeba gotować tem chleb ?