Kluski na parze z sosem jagodowym

Kluski na parze z sosem jagodowym to smak mojego dzieciństwa.  Moja mama robi najlepsze kluski drożdżowe na świecie!

Składniki na kluski drożdżowe – ok 20 szt:

500 g mąki pszennej typ 550
20 g drożdży
2 jajka
250 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli

Sos Jagodowy:

300 g jagód świeżych lub mrożonych
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać do miski, a następnie do 1/3 mąki wlać ciepłe mleko, kruszyć drożdże oraz dodać cukier, zarobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce.
Do reszty mąki dodać sól, jajka i przestudzone rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Następnie ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu wyłożyć na blat posypany obficie mąką. Lekko spłaszczyć na grubość 2 cm i szklanką wykrawać małe krążki. Pozostawić na posypanej mąką ściereczce bawełnianej na około 30 min aż podwoją swoją objętość.
Wokół garnka przewiązać ściśle gazę, tak aby była mocno napięta oraz dopasować miskę lub garnek tej samej wielkości- jako pokrywkę. Wlać wodę i zagotować.

Układać wyrośnięte pyzy, nakryć miską i na średnim ogniu parować ok 6 min.

Jagody umieścić w garnku, dodać cukier, sok z cytryny i postawić na palniku o średnim ogniu. Kiedy jagody puszczą sok i zaczną się gotować, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i energicznie mieszając zagotować ponownie aż sos zgęstnieje. Sosu już nie gotować bo owoce się rozpadną.
Kluski na parze podawać na ciepło, polane sosem jagodowym.

Smacznego!!!

Kluski na parze
Kluski na parze
Kluski na parze
Przepis ten bierze udział w konkursie Durszlaka Manufaktura Wielkopolska.
W sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl możecie zrobić zakupy online i otrzymacie 10 % rabatu na hasło: durszlak10. Promocja trwa do 30 czerwca 2019r.

Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy