Kluski na parze z sosem jagodowym
Kluski na parze z sosem jagodowym to smak mojego dzieciństwa. Moja mama robi najlepsze kluski drożdżowe na świecie!
Składniki na kluski drożdżowe – ok 20 szt:
500 g mąki pszennej typ 550
20 g drożdży
2 jajka
250 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
Sos Jagodowy:
300 g jagód świeżych lub mrożonych
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać do miski, a następnie do 1/3 mąki wlać ciepłe mleko, kruszyć drożdże oraz dodać cukier, zarobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce.
Do reszty mąki dodać sól, jajka i przestudzone rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Następnie ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu wyłożyć na blat posypany obficie mąką. Lekko spłaszczyć na grubość 2 cm i szklanką wykrawać małe krążki. Pozostawić na posypanej mąką ściereczce bawełnianej na około 30 min aż podwoją swoją objętość.
Wokół garnka przewiązać ściśle gazę, tak aby była mocno napięta oraz dopasować miskę lub garnek tej samej wielkości- jako pokrywkę. Wlać wodę i zagotować.
Układać wyrośnięte pyzy, nakryć miską i na średnim ogniu parować ok 6 min.
Jagody umieścić w garnku, dodać cukier, sok z cytryny i postawić na palniku o średnim ogniu. Kiedy jagody puszczą sok i zaczną się gotować, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i energicznie mieszając zagotować ponownie aż sos zgęstnieje. Sosu już nie gotować bo owoce się rozpadną.
Kluski na parze podawać na ciepło, polane sosem jagodowym.
Smacznego!!!
5 komentarzy
Justyna
Właśnie robiłam parowce z Pani przepisu ale po odkryciu garnka kluski od razu traciły swoją obietosc i kształ, sstawały się płaskie i pomarszczone. Co może być tego przyczyną?
Monika Molecka
Zbyt długo wyrastają przed parowaniem, należy skrócić ten czas
Malwina
Czy kluski można mrozić? Jeśli tak, to mrozić Uparowane czy surowe?
Malwina
Czy kluski można mrozić? Wali tak to mrozić Uparowane czy surowe?
Monika Molecka
Tak można mrozić już uparowane kluski. Aby je odgrzać należy bezpośrednio z zamrażalnika uparować ponownie