Pieczone pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami
Pieczone pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami to puszyste pierogi z aromatycznym farszem. Świetnie pasują do czerwonego barszczu lub jako przystawka.
Składniki na ok 45 szt:
Ciasto:
250 ml mleka
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej typ 550
1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
100 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 białko (żółtko zostawić do posmarowania pierogów)
Farsz:
50 g suszonych grzybów
500 g kapusty kiszonej
1 szt cebula
100 g masła
sól, pieprz
Dodatkowo:
sezam jasny, ciemny lub mak
żółtko+1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży nie trzeba robić rozczynu).
Do miski dodać pozostałą mąkę, białko, jogurt, olej, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić robotem lub ręcznie. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Farsz:Grzyby suszone wsypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, uważając żeby grzyby po zagotowaniu nie wykipiały. Kapustę włożyć do małego garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, jeśli kapusta jest zbyt kwaśna po zagotowaniu wodę odlać i zalać kapustę świeżą wodą, wtedy gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, ostudzić i dokładnie wycisnąć z kapusty resztę wody.
Grzyby po ugotowaniu odcedzić i ostudzić.
Kapustę i grzyby bardzo drobno posiekać. Szalotkę posiekać. Na patelni roztopić masło i dodać cebulkę. Delikatnie zeszklić cebulkę, nie smażyć. Dodać do posiekanej kapusty i grzybów. Doprawić solą i pieprzem.
Formowanie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie na placek o grubości 0,5 cm. Wyciskać krążki o śr 6-7 cm. Na środek każdego krążka nakładać 1-2 łyżeczki farszu i zlepić jak pierogi. Gotowe pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min
Pierogi posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem lub makiem. Piec w nagrzanym do 200*C z termoobiegiem lub 180*C góra- dół przez ok 20- 25 min aż będą koloru złotego.
8 komentarzy
Sabina
Czy można użyć świeżej kapusty?
Ola
Dzień dobry,
Czy pierogi można przygotować, upiec i zamrozić ? Będą dobrze smakowały? Czy najlepiej przygotować je w dniu podania ?
Pozdrawiam
Asia
Witaj!
Można grzyby zamienić na pieczarki?
Jeśli tak, to w jakiej ilości ?
Pozdrawiam
Monika Molecka
Witaj,
można i myślę że 300 g bedzie ok
Jessica
Dzień Dobry! Czy jako farsz można użyć już zrobionego bigosu (wegański) odciśnięty delikatnie z wody ?:)
Monika Molecka
Dzień dobry,
nie wiem co to bigos wegański ale jeśli farsz nie est zbyt mokry to tak
Diana
Dzień dobry,
Ile średnio otrzymamy pierogów z tej porcji ?
POZDRAWIAM!
Monika Molecka
Dzień dobry,
Tak jak w przepisie podane ok 45 szt