Knedliki, czyli knedel czeski
Pomysł na dzisiejszy obiad podsunęła mi mama kiedy rozmawiałyśmy przez telefon.
Znalazłam w sieci przepis i postanowiłam, że go przetesuję. Wyszło prze-py-szne!!! Do tego gulasz wołowy i czerwona kapusta.
Składniki na 4 knedle:
500g mąki krupczatki
2 jajka
300ml mleka
20g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 jajka
300ml mleka
20g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier. Odmierzyć mąkę i dodać do mleka 2 łyżki. Całość wymieszać i odstawić na około 15 min. Do mąki dodać sól i jajka oraz wyrośnięty zaczyn.
Wymieszać łyżka i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Delikatnie można podsypać mąką. Uformować wałeczki.
W szerokim garnku zagotować wodę wraz z łyżeczka soli. Do gotującej się wody wrzucić uformowane wałeczki. Najlepiej po dwa aby uniknąć sklejenia. Gotować około 10 min obracając co jakiś czas ( knedle od razu wypłyną). Jeszcze gorące knedle najlepiej przecina się nitką. Od spodu przeciągając w górę na krzyż. Podawać z sosem.
Wymieszać łyżka i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Delikatnie można podsypać mąką. Uformować wałeczki.
W szerokim garnku zagotować wodę wraz z łyżeczka soli. Do gotującej się wody wrzucić uformowane wałeczki. Najlepiej po dwa aby uniknąć sklejenia. Gotować około 10 min obracając co jakiś czas ( knedle od razu wypłyną). Jeszcze gorące knedle najlepiej przecina się nitką. Od spodu przeciągając w górę na krzyż. Podawać z sosem.
Źródło: www.kuchniaagaty.pl
Źródło: tutaj